Спецтехнологія

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Тема Торф, його характеристика як сировини для вирощування дріжджів

Торф - це поклади рослинних залишків, які піддалися частковому розпаду під дією фізичних, хімічних і мікробіологічних факторів природного середовища при обмеженому доступі кисню повітря.

Вихідним матеріалом при утворенні торфу є мохи, чагарники, трав'янисті і деревні рослини заболочених місць. Їх разкладання відбувається повільно і не досягає мінералізації.

У торфоутворенні беруть участь водорості найпростіші, дріжджові і цвілеві гриби. Ефективність процесу торфоутворення низька. Акумулюється сменше 20% маси відмерлої рослинності у видгляді торфу. Середня швидкість нагромадження торфу складає близько 1 мм на рік.

Склад і властивості торфу змінюються у широких межах. Речовина торфу містить частково розкладені рослинні залишки, продукти їхнього розпаду у вигляді темної аморфної гумусової речовини і мінеральну частину. У природному стані торф містить 85-95 % води, а у твердій частині - до 50 % мінеральних сполук. Органічна речовина торфу містить 48-65 % Карбону, 4,7-7,3 % Гідрогену, 24,7-45,2 % Оксигену, 0,2-1,2 % Сульфуру і 0,5-4,0 % Нітрогену.

Вміст і склад вуглеводів торфу залежить від типу, виду, ступеня розкладання і умов торфоутворення. Верховий малорозклавшийся торф має ступінь розкладання 15-20 %. Такі торфи найбільш багаті вуглеводами. Кількість вуглеводів у них становить від 50 % на органічну речовину, а у торфу зі ступенем розкладання понад 55 % до 7 % на органічну речовину. Вуглеводи представлені у вигляді полісахаридів, моносахаридів і їх пектинових речовин.

За вмістом і якістю вуглеводів торф є сировиною, придатною для хімічної і біохімічної переробки. Гідролізати торфу практично не відрізняються від гідролізатів деревини і можуть використовуватися для виробництва спиртів, фенолів, кормів. Гектозні цукри добре засвоюються тваринами, можуть перероблятися мікроорганізмами в різні продукти, що здатні зброжуватися. Пентози не зброжуються і придатні для вирощування кормових дріжджів. Продукти гідролізу пентозанів використовуються в медичній і фармацевтичній промисловості. З торфових гідролізатів можна отримувати білкові продукти, жири, вітаміни і т.д.

Торф є джерелом енергії, добривом для сільського господарства та представляє велику цінність для хімічної і біохімічної промисловості, медицини, машинобудування, будівництва і ряду інших галузей. При комплексній переробці по безвідходній технології з 1т сухого торфу можна отримати (кг): гумінових препаратів - 450-700, барвників - 350-450, целюлози - 150-200, бітумів - 50-100, воску - 40-50, парафіну - 20-30, етилового спирту до 45, оцтової кислоти до 15, щавлевої кислоти до 200, кормових дріжджів - 200-220, дьогтю - 80-100, дубильних речовин - до 50 і ряд інших хімічних речовин.

Гідроліз торфу – це переробка торфу на основі взаємодії його органічних компонентів з водою, що проводиться при підвищеній температурі в присутності кислотних каталізаторів. При гідролізі торфу відбувається послідовна деструкція великих молекул полісахаридів торфу аж до моносахарів. Продукти гідролізу торфу - газопарова, рідка (гідролізат) і тверда фази.

Розрізняють слабко- і сильнокислотний гідроліз торфу.

При слабкокислотному гідролізі торфу реакція проводиться при температурі 150-170 °C в безперервно діючих реакторах.

Температура сильнокислотного гідролізу торфу - 130-140 °C. Продукти гідролізу застосовуються у виробництві кормових дріжджів, воску, добрив та інших речовин.

Д/з Зробити конспект та вивчити його

04.12.2020  


 
 
 

27.11.2020  


 

25.11.2020